Technische dienstverleningWerk en Opleiding

Verschillende vacatures in de installatietechniek

De installatietechniek is een hele brede branche en niet met één woord te omschrijven. Werken binnen deze branche kan veel verschillende werkzaamheden en taken opleveren. In dit artikel lees je meer over wat installatietechniek is en welke verschillende installatietechniek vacatures er zijn. 

Wat is installatietechniek?

Installatietechniek is een branche die je eigenlijk overal ziet zonder dat je het doorhebt. Veel dingen ins ons leven worden mogelijk gemaakt door installatietechniek. Installatietechniek is alles waarbij verschillende verzamelingen van technische componenten worden samengesteld en vervolgens functioneren als geheel. 

Over het algemeen worden er vaak twee soorten installatietechniek van elkaar onderscheiden, namelijk installatietechniek E en installatietechniek W. De E staat hierbij voor elektrotechnische installaties en de W staat voor werktuigbouwkundige installaties. De elektrotechnische installaties zijn bijvoorbeeld verlichtingsinstallaties, ICT installaties of infra technische installaties. De werktuigbouwkundige installaties zijn bijvoorbeeld klimaatinstallaties of sanitair installaties. 

Ook heb je nog transportinstallaties en warmte- en koude installaties. Onder transport installaties valt bijvoorbeeld het maken van liftinstallaties, roltrap installaties en kraaninstallaties. Onder de warmte- en koude installaties valt voornamelijk vries- en koelcel installaties en verwarmingsinstallaties. 

Verschillende vacatures binnen de branche

Zoals in de vorige alinea al werd benoemd is de installatietechniek een branche met meerdere takken, zo heb je installatietechniek E en installatietechniek W. Doordat deze branche zo breed en uitlopend is zijn er ook veel verschillende soorten vacatures te vinden. Zo veel verschillende soorten vacatures binnen een branche kan overweldigend zijn maar aan de andere kant is er op deze manier voor de meeste mensen een leuke en interessante baan te vinden.

Er zijn verschillende vertakkingen binnen de branche en deze vertakkingen bieden allebei ook andere soorten vacatures aan. Zo kun je aircomonteur worden, dakdekker of monteur werktuigkundige installaties, dit zijn een aantal opties binnen de installatietechniek W. 

Binnen installatietechniek E kun je bijvoorbeeld monteur gas/water/warmte worden of monteur elektrotechnische installaties.  

Het leuke aan het werk van een installatiemonteur is iedere dag anders is. Zoals eerder al benoemd, zijn er veel specifieke gebieden waarin je je als (toekomstige) installatiemonteur kunt specialiseren en waar je je op kunt focussen. Vaak is er voldoende werk voor een installatiemonteur, hierdoor hoe je je geen zorgen te maken of je wel een baan vindt in de toekomst of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader