Bouw en VastgoedWonen / Huis en Tuin

Stucadoor nodig? Erkende of een bijbeuner?

De kosten van spuitwerk door een erkende stucadoor

De kosten van spuitwerk door een erkende stucadoor

De meeste mensen zullen, als men het heeft over stucen en het werk van een stukadoor, een beeld hebben van een vakman, die vanaf een soort van pallet pleister op een muur smeert. Deze wordt dan vervolgens uitgestreken tot er een egale en gelijkmatige nieuwe laag ontstaat op muur of plafond.
Toch is dat allang niet meer de enige manier en zien we steeds meer stucspuitwerk als snelle en dus vaak goedkopere wijze om wanden en plafonds te bepleisteren.

Wat is stucspuitwerk precies?

Stucspuitwerk is het onder druk machinaal aanbrengen van een pleister- of stuclaag op plafond of muur. Het werkt hetzelfde als de verfspuit en met een beetje kennis, vaardigheid en handigheid kan zo een muur veel sneller behandeld worden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten stucspuitwerk:

• Spackspuiten
Hierbij wordt zogenaamde spack op muur of plafond aangebracht, die als gevolg van consistentie van de pleister en de techniek van het spuiten een korrelige structuur veroorzaakt. De machine die dit doet heet dan ook een spackspuitmachine en het is mogelijk zowel met neutraal witte als gekleurde pleister.
• Dun pleisterwerk
Vooral in nieuwbouw wordt er op deze manier een dunne laag pleister of stuc aangebracht, vooral geschikt om door de latere eigenaar te schilderen of te behangen. Deze wijze wordt ook wel filmen genoemd.

Omdat stucspuiten en verfspuiten zoveel op elkaar lijken, gebeurt het vaak dat de stucadoor ook deze taak op zich neemt en de muren of plafonds voorziet van een netjes verzorgde latex verflaag.

Wat kost stucspuiten nou precies?

We hebben al aangegeven dat spuitwerk met stuc goedkoper is dan het manueel aanbrengen van een pleisterlaag. Door met een machine te werken, kan het allemaal een stuk sneller, maar ook economischer. De spuitmachine zorgt er namelijk voor, indien bediend door een vakman stucadoor, dat er uiterst efficiënt wordt omgegaan met de hoeveelheid benodigde stuc.

 

Stucen-Stukadoor24.nl

Maar om wat voor stucadoor prijzen hebben we het dan?

Standaard ben je per vierkante meter niet duurder uit dan €10 en dan zit je al aan de bovenkant. Voor handmatig stucwerk ben je al zo 15 tot 39 euro per m2 kwijt, dus dat scheelt nogal.
Voor spackspuiten liggen de gemiddelde prijzen rond de €7 a €8; dun pleisterwerk is wat duurder en komt gemiddeld iets boven de €10. Uiteraard is het spuiten met kleur iets duurder dan gewoon wit.

Overigens zijn dit, zeg maar, de kale prijzen, want hierin is niet inbegrepen wat er eventueel moet gebeuren voordat men het proces van stucspuiten kan toepassen. Zeker bij opknapbeurten en restauratie kan het zijn dat vooraf mogelijk beschadigde muren of plafonds gerepareerd moeten worden en dat kost natuurlijk extra.

Voordelen en nadelen van stucspuitwerk

Naast prijs en snelheid is de algemene kwaliteit goed te noemen, kan het op vrijwel elke ondergrond, mits glad, aangebracht worden en is de korrelgrootte van te voren te bepalen.
Spackspuitwerk is echter relatief zacht, dus raakt sneller beschadigd en herstel is niet gemakkelijk. De ondergrond moet eerst glad gemaakt worden en vuil blijft sneller achter op de grovere korrelstructuur.
Al deze aspecten zul je mee moeten nemen in het uiteindelijke kostenplaatje van je stucspuitwerk.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader