Fietsen

Kinderfiets gebruiken

Kun je een baby meenemen op de fiets?

Een klein kind moet zelfstandig kunnen zitten om in een zitje geplaatst te worden, dus vraag je je misschien af hoe je dan je baby mee kan nemen op de fiets. Een draagzak mag comfortabel zijn, maar dit brengt wel enig risico met zich mee. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je baby als jij valt? Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om je kleintje mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een fietskar gebruiken en je baby’tje in een babyschelp zetten. Een andere optie is om een frame van Steco te kopen, daar kun je een autostoeltje in zetten.

Voorzitje of achterzitje?

Een kind mag pas in een kinderzitje als de nek- en rompspieren voldoende ontwikkeld zijn om rechtop te kunnen zitten, dat is zo ongeveer vanaf 9 maanden. Dat kan dan tot het moment dat een kind maximaal 15 kilo weegt. Daarna is het veiliger om het kind achterop in een zitje te plaatsen, omdat je dan stabieler kunt fietsen. Achterop kan je kind totdat het 22 kilo weegt.
Let er op hoeveel gewicht je stuur of bagagedrager kan hebben. Wanneer je namelijk het stuur of de bagagedrager te zwaar belast, kan dat onveilige situaties opleveren.
Belangrijk: helaas belanden kinderen nogal eens op de eerste hulp, omdat de voeten tussen de spaken komen. Zorg daarom altijd dat er een stevige plastic plaat tussen de spaken en de voeten en benen van het kind. Voorkomen is beter dan genezen. Een jasbeschermer is niet voldoende!

Kinderfiets

Hoe zit dat met een elektrische fiets?

De elektrische fiets gaat wat harder dan een gewone fiets, maar als een verantwoordelijke weggebruiker bent, is het heel goed mogelijk om een kind mee te nemen op een elektrische fiets. Toch zijn er wel enkele aandachtspunten.
Verdeling van het gewicht: wanneer je een elektrische fiets met motor aan de voorkant hebt, is het niet ideaal om een zitje aan de voorkant te hebben. De gewichtsverdeling van de fiets is dan niet goed. Dat geldt hetzelfde voor de combinatie van motor en kinderzitje aan de achterkant. Kies daarom voor een fiets met een middenmotor.
Achterzitje: het kan soms lastig zijn om een achterzitje op de bagagedrager van een elektrische fiets te plaatsen, omdat daar vaak ook de accu zit. Dan kan een zitje met framebevestiging een optie zijn. Dit wordt op de framebuis gemonteerd waar ook het zadel zit. Dat betekent wel dat het zadel vrij hoog zal moeten staan.

Wat is de beste elektrische fiets om kinderen mee te nemen?

Kinderfietsen zijn nuttig. Wanneer je een kinderzitje op een e-bike wilt monteren, is de elektrische moederfiets de beste fiets voor jou. Deze heeft ruimte tussen stuur en zadel en is comfortabel door zijn lage instap. Bij de bagagedrager is rekening gehouden met een kinderzitje doordat hij steviger is uitgevoerd. Meestal heeft een moederfiets een dubbele standaard, zodat je met beide handen je kind in het zitje kan plaatsen als de fiets op de standaard staat. Let wel: zet de fiets niet op de standaard met je kind in het zitje!
Vaak is een elektrische moederfiets ook voorzien van een stuurblokkering, zodat het stuur niet kan omklappen. Op Spirit.nl kun je diverse fietsen kopen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader