Dat je je bank zo af en toe eens moet schoonmaken staat als een paal boven water, hoewel lang niet iedereen dat ook doet. Kleine vlekken worden snel weggepoetst met wat heet water en zeep en het weinig gebruikte smalste hulpstuk van de stofzuiger haalt de kruimels uit de voegen. Het vuil worden van een, vooral, stoffen bank is een bijna onmerkbaar gegeven tot het moment dat we ineens een vage, ietwat vreemde en irritante geur opmerken. We snuffelen rond, wisselen eerst onze eigen garderobe voor we tot de conclusie komen dat het de bank is die begint te rieken. Het is tijd voor een goede reinigingsbeurt.
Juist omdat we dat schoonmaken nou ook weer niet te veel doen, zoekt de van nature zuinige Nederlander naar de meest goedkope optie, in plaats van een meubelreiniger. Een reinigingsmiddel alleen voor de bank kan dan al snel te duur zijn, dus de combinatie met andere schoonmaakmiddelen wordt overwogen en de tapijtreiniger is er daar eentje van. Maar kun je zomaar met een tapijtreiniger aan de gang op je misschien best wel kostbare bank?
Waar zijn banken en tapijten van gemaakt?
Als je dan toch van plan bent een tapijtreiniger voor je bank te gaan gebruiken, moet je wel de juiste kiezen en dat gaat over het materiaal waar je bank van gemaakt is. We maken hierin een onderscheid tussen natuurlijke en kunstvezels.
• Natuurlijk
o Katoen
o Linnen
o Wol
o Leer
• Kunstmatig
o Acryl
o Microvezel
o Polyester
o Polypropyleen
o Polyurethaan
o Viscose
We zien dat tapijten, althans de bovenzijde of pool meestal van dezelfde soort materialen worden gemaakt als een bank met een juten of kunststof onderzijde.
Het is dus helemaal niet zo gek te denken dat de meeste tapijtreinigers ook geschikt zijn voor banken, stoffen dus en niet leer, want die hebben zo hun eigen reinigingsrituelen.
Welke tapijtreiniger moet ik dan nemen?
De oplettende lezer van deze blog, al al begrepen hebben dat je uiteraard moet kiezen voor een tapijtreiniger, die materiaaltechnisch geschikt is voor jouw bank. Voor een bankbekleding van katoen neem je een tapijtreiniger speciaal voor katoen. Is je bank gemaakt van polyester, dan pas je uiteraard ook daar je schoonmaakmiddel voor tapijten op aan. De bekendste merken op dat gebied zijn HG en Kärcher.
Misverstanden en een dubbele betekenis
Hoewel de meeste mensen bij een tapijtreiniger zullen denken aan een goedje dat kan schoonmaken, wordt met hetzelfde woord ook wel een mechanisch apparaat bedoeld om je vloerkleden mee schoon te krijgen. De vraag is dan of het wel zo handig is deze apparaten in te zetten voor je bank en dat hangt eigenlijk een beetje van het toestel af. Je hebt ze al redelijk goedkoop beneden de 100 euro, maar een echte goede kost al gauw 3 tot 400 euro. Ideaal is dan natuurlijk wel dat je het apparaat op meerdere gebieden (tapijt, bank, stoel) in kunt zetten. Overigens werken de meeste tapijtreinigers met stoom.
Zowel bij de inzet van een tapijtreiniger als schoonmaakmiddel als die van schoonmaakapparaat dien je goed uit te kijken welke je gebruikt en hoe deze te gebruiken. Het is wel de bedoeling dat je bank gereinigd en niet de vernieling in gewerkt wordt.