AlgemeenZakelijk

Hoe kom ik aan een VOG?

Hoe kom ik snel aan een VOG?

Stel dat jouw baas aan het personeel vraagt om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) , zodat hij of zij zeker is dat zijn personeel geen strafbare feiten heeft gepleegd. Niet gaan stressen: hoe kom ik aan een VOG?
Wat een VOG is krijg je uitgelegd. En hoe kom ik aan een VOG? Hier lees je alles over de VOG en ontdek je uiteindelijk het antwoord op de vraag: hoe kom ik aan een VOG?!

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een papieren geschrift dat door het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt uitgegeven. In dit document staat dat je strafblad niet belangrijk is (of je hebt geen strafblad, dat kan ook natuurlijk!) voor de functie die je gaat doen. Maar hoe kom ik aan een VOG? We leggen het je uit.
Het onderzoek naar je strafblad wordt gedaan door Justis. Justis is dé screeningsautoriteit van de overheid. Er zijn verschillende terugkijktermijnen waar Justis naar kijkt. Het termijn voor terugkijken is 4 jaar, maar minder kan ook omdat de vergrijpen voor de functie niet belangrijk zijn.
Bij bepaalde beroepen kan de terugkijktermijn variëren van 5 jaar tot wel 30 jaar. Als je een zedenmisdrijf gepleegd hebt, heeft dit altijd invloed op de aanvraag van de VOG. Vanwege hun jonge leeftijd geldt voor jongeren tot 23 een terugkijktermijn van 2 jaar. Alleen als ze betrokken zijn bij een gewelddadig misdrijf of een zedenmisdrijf. Op het Internet kun je de verschillende terugkijktermijnen makkelijk terugvinden en weet je precies hoe lang Justis terugkijkt in jouw justitieel verleden.
Maar hoe kom ik aan een VOG? Lees verder.

 

Wat is een vorg? VOG aanvragen

 

Hoe kom ik aan een VOG?

Maar hoe kom ik aan een VOG? Heel eenvoudig. Vraag je VOG aan door:
Bij de gemeente waar je woont een afspraak te maken. Op de website van Justis vind je het aanvraagformulier wat je kan downloaden. Je baas moet dit formulier eerst invullen. Daarna ga je naar het gemeenteloket met je (geldige) identiteitsbewijs en het ingevulde formulier. De ambtenaar controleert het formulier en stuurt deze naar Justis. De kosten hiervan reken je af aan de gemeentebalie. Justis vraagt ook nog een bedrag voor de screening en afgifte van de VOG.
Een tussenpersoon te benaderen of een bedrijfje die de aanvraag voor jou doet. Of doe de aanvraag zelf. Jouw werkgever moet hier ook het aanvraagformulier invullen. Daarna laat je degene die de aanvraag doet, of jijzelf natuurlijk, de aanvraag nog goed controleren. Daarna kan de aanvraag worden ingediend bij Justis.

Een VOG is dus niet voor niets, behalve als je vrijwilligerswerk doet. Dan betaalt de overheid alle kosten voor het aanvragen van een VOG. Je weet nu wat een VOG is en hoe je er eentje aanvraagt. Maar je vraagt je natuurlijk nog steeds af: hoe kom ik aan een VOG? Nou, nadat je de aanvraag hebt ingediend, bevestig je de aanvraag met de mail die Justis naar je stuurt (binnen een dag!). De uitslag laat nog zo’n 6 weken op zich wachten. Deze krijg je per brief toegestuurd van Justis.

Dus hoe kom ik aan een VOG? Heel simpel dus! Dit was het antwoord op: hoe kom ik aan een VOG?

VOG aanvragen 2D Uitleg Animatiefilm

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader