Als eenmaal het manuscript klaar is om gedrukt te worden, dan volgt de keuze voor de vorm van het boek. Het hardcover boek is de mooiste optie, omdat deze de meest luxueuze uitstraling heeft. Maar voordat je de beslissing neemt om te gaan voor hardcover of softcover boeken (de zogenaamde paperback), is het goed om de verschillen te weten.
Hardcover boeken
Zoals eerder genoemd: ga je voor een luxe uitstraling, kies dan een hardcover boek. Dat geldt ook als het boek degelijk moet zijn. De hardcover is bijvoorbeeld een goede optie voor kinderboeken, die tegen een stootje moeten kunnen, kookboeken die open moeten kunnen blijven liggen, naslagwerken zoals encyclopedieën, etc. Voor de afwerking van de hardcover zijn er verschillende mogelijkheden. Het meest voorkomende materiaal is papier, maar voor luxe boeken kan gekozen worden voor canvas of leer of andere materialen. Bij een kaft van papier kan een dun laagje kunststoffolie worden aangebracht, het zogenaamde laminaat. Dit kan afgewerkt worden in hoogglans, dit is goed geschikt wanneer voor de omslag felle kleuren gewenst zijn. Een zachtglanzende of matte omslag zal minder intense, maar warmere kleuren geven. Voor een extra opvallend effect kan gekozen worden voor lak: dit kan in allerlei kleuren, zelfs ook in glitter. Ook goud – of zilverbedrukking is mogelijk. Zo kun je het te drukken boek helemaal vormgeven naar jouw wensen.
Wijzen van inbinden
Behalve voor het uiterlijk van de kaft moet er ook een keuze worden gemaakt voor een wijze van inbinden. Omdat een hardcover boek meestal een wat luxer boek is, wordt vooral gekozen voor genaaid gebrocheerd, wat wil zeggen dat het boek genaaid is ingebonden in plaats van gelijmd. Een genaaid gebrocheerd boek kan intensief worden gebruikt zonder dat de pagina’s loslaten. Daarbij kan dan gekozen worden voor een rechte of ronde rug. Hoewel de rechte rug steviger is, is de ronde rug mooier om te zien.
Een goedkopere optie is gelijmd gebrocheerd, maar dat heeft niet de luxe uitstraling van een genaaid gebrocheerd boek. Vandaar dat die keuze meestal niet wordt gemaakt.
Softcover boeken
Voor boeken zoals romans e.d. wordt meestal voor de softcover gekozen. Het voordeel van een softcover boek ten opzichte van de hardcover is dat dit boek gemakkelijker kan worden meegenomen.
Voor de afwerking van de kaft kunnen dezelfde opties worden gekozen als hierboven vermeld bij de hardcover boeken.
Het inbinden van een softcover boek geschiedt meestal garenloos gebrocheerd, dus met inlijmen. Hoewel genaaid gebrocheerd het meest duurzaam is, zijn er ook methodes van inlijmen die zorgen dat de pagina’s van het softcover boek niet loslaten bij intensief gebruik waardoor ze vrijwel even degelijk zijn als genaaid gebrocheerde boeken.
Prijzen en andere opties
Uiteraard hangt aan elke keuze een ander prijskaartje. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een deel van je boek in hardcover te laten drukken en een deel in softcover. Maar om tot een weloverwogen keuze te komen, is het de beste manier om alle wensen en opties met de drukker door te spreken.