Fietsen

Fiets kopen voor mijn kind

Een fiets kopen klinkt als een goed plan. Bij het kopen van een nieuwe kinderfiets, is het belangrijk dat je zoon of dochter comfortabel op deze fiets kan rijden. Zeker als ze deze iedere dag gebruiken. Want een verkeerde maat fiets kan zorgen voor klachten. Een kinderfiets op de groei kopen bijvoorbeeld is niet echt verstandig.

Hoe kies je de juiste maat kinderfiets?

Bij het bepalen van de grootte van een kinderfiets wordt uitgegaan van de maten van de wielen. Voor een meisje van 8 tot 10 jaar bijvoorbeeld is, afhankelijk van haar lengte, een meisjesfiets met 24 inch wielen het beste geschikt. Maar er is een leidraad hiervoor, deze is als volgt:

Leeftijd Wielmaat in inch
3 tot 4 jaar 12
4 tot 6 jaar 14
4 tot 6 jaar 16
4 tot 8 jaar 18
5 tot 8 jaar 20
5 tot 9 jaar 22
8 tot 10 jaar 24
9 tot 12 jaar 26

Dat de leeftijden in deze tabel elkaar overlappen, heeft te maken met het verschil in lengte. Is je dochter van 8 jaar bijvoorbeeld groter dan gemiddeld voor haar leeftijd, dan zou je een meisjesfiets met 24 inch wielen kunnen nemen. Is ze klein voor haar leeftijd, dan zijn wielen van 20 of 22 inch beter.
Zoals al eerder aangegeven, is het kopen van een fiets op de groei ongewenst. De beste maat fiets is wanneer je kind bij het fietsen de benen net niet helemaal hoeft te strekken. Is de fiets te groot, dan kan het kind niet bij de trappers, een te kleine fiets kan alleen met opgetrokken knieën gereden worden.
Bij twijfel kun je natuurlijk altijd de verkoper om advies vragen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een kinderfiets?

Daarnaast heb je talloze diverse fietsen, zoals een transportfiets. Behalve de maat zijn er andere belangrijke punten om naar te kijken. Een fiets kan bijvoorbeeld in leuke kleurtjes zijn uitgevoerd die je kind aanspreken, maar als ouder zul je uiteraard de fiets eerst op zijn veiligheid beoordelen, voordat je naar de kleur kijkt. Immers: safety first!
Zo zal de fiets goede remmen moeten hebben. Het maakt niet uit of het een terugtraprem is of handremmen zijn. Wel is het zo dat bij handremmen de remgrepen op het stuur gemakkelijk bediend moeten kunnen worden en dat de remmen goed zijn afgesteld.
Verder moet het kind goed rond kunnen kijken om zich veilig in het verkeer te kunnen bewegen. Een stoere racefiets voor kinderen kan er leuk uitzien, maar het dwingt het kind in een houding waarbij het meer naar de grond dan naar de omgeving zal kijken.

Fiets kopen

Vraag de (online) verkoper indien nodig om advies

Als je online een fiets voor je kind wilt gaan kopen, dan kun je bij aanbieders van fietsen veel informatie vinden over de soorten en maten van kinderfietsen. Maar er staan ook altijd contactgegevens voor vragen. Ben je niet zeker over welke fiets de beste keuze is voor jouw kind? Neem dan contact op met de verkoper. Hij kent zijn producten en zal je goed kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader