Fietsen

Elektrische fiets kopen is een goed idee

Veel mensen hebben inmiddels de voordelen ontdekt van de elektrische fiets. Werd in het verleden gedacht dat het iets was voor mensen die ouder waren of niet goed meer vooruit konden, tegenwoordig weet men wel beter. Want juist wanneer je een elektrische fiets hebt, ben je eerder geneigd om de fiets te kiezen boven de auto.

De voordelen:

• Een elektrische fiets kost minder inspanning. Dat zorgt ervoor dat je minder snel moe wordt en daardoor grotere afstanden kan afleggen.v
• De elektrische fiets is twee keer zo snel als een gewone. Is de afstand naar bijvoorbeeld je werk net iets te lang om te fietsen, dan is een elektrische fiets een goede optie.
• Als je wat vaker de fiets neemt i.p.v. de auto, ben je milieubewust bezig.

Fietsen kopen

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel is dat de elektrische fiets duurder is dan een gewone. Het goede nieuws hierbij is wel dat de prijzen de laatste jaren wel gedaald zijn. Heb je geen auto en ben je afhankelijk van openbaar vervoer? Dan weet je wat een OV-abonnement per jaar kost. Van dat bedrag kun je een elektrische fiets kopen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een elektrische damesfiets?

De aankoop van een e-bike vergt andere overwegingen dan een gewone damesfiets, daarom hieronder een opsomming van de aandachtspunten:
• Plaatsing van de motor: de motor van een elektrische fiets kan voor, achter of in het midden geplaatst zijn. Het meest favoriet is de middenmotor. Dit komt omdat deze het meest natuurlijk aanvoelt vanwege de geplaatste sensor die aanvoelt hoeveel ondersteuning er nodig is. Verder is een middenmotor minder storingsgevoelig dan een voor- of achterwielmotor.
Wil je op heuvelachtig terrein gaan fietsen? Kies dan zeker voor een middenmotor, want die is daar het beste voor geschikt.
Een voorwielmotor is goedkoper. Deze geeft met weinig inspanning maximale ondersteuning. De meeste mensen moeten hier wel aan wennen, ook omdat de fiets in bochten te snel kan zijn. Daardoor wil het weleens voorkomen dat mensen vallen. Een ander nadeel is dat de voorband moeilijk te wisselen is.
De achterwielmotor is de stilste van de drie en heeft minder slijtage. Net als bij de voorwielmotor is bij de achterwielmotor ook de band lastig te wisselen. Verder verbruikt de motor meer energie, waardoor het aantal te rijden kilometers minder is.
Accu: er zijn vaste en uitneembare accu’s. Voordeel van de uitneembare is dat je deze mee kan nemen om te laden (bijvoorbeeld op je werk). Laat je de accu bij het stallen van de fiets op de fiets, dan moet deze wel beveiligd zijn tegen diefstal. Kijk ook naar de capaciteit van de accu. Wanneer je regelmatig langere ritten aflegt, is het beter om een grotere accu te nemen.
• Versnelling: er zijn verschillende soorten versnellingen: de derailleurersnelling, de naafversnelling en de automatische versnelling. Ga via informatie op internet na wat voor jou de meest geschikte is.

Ga je vooraf na wat de opties zijn, dan kun je bewuster kiezen wat bij je past en daarmee voorkom je teleurstelling. Misschien ken je mensen in je omgeving met een e-bike die hun ervaringen met je kunnen delen, of misschien zelfs je de gelegenheid bieden om hun fiets even uit te proberen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader