Fietsen

Damesfietsen kopen

Hoewel het een vrij specifieke vraag lijkt, is er geen verschil in de motieven voor de aankoop van welke soort fiets dan ook. Het geldt voor een kinderfiets, een mountainbike, een herenfiets of een elektrische fiets en verder alle typen fiets daarboven, daaronder en ernaast.
Er zijn in principe twee hoofdmotieven, niet zozeer bij de aankoop, maar vooral bij de keuze van een nieuwe damesfiets:

• Waar ga ik de fiets voor gebruiken?
• Welke fiets vind ik mooi?

Het antwoord op de eerste vraag, de praktische kant dus, is over het algemeen recht door zee, maar wat variatie als er meer doeleinden aan de fiets worden toegekend.
De tweede vraag biedt inzicht in de esthetische waarden van de koper en is puur subjectief. Kunnen we de praktische zijde gemakkelijk indelen, die esthetiek is een kwestie van iets wel of niet mooi te vinden.
Hoewel we het over damesfietsen hebben, doen we een paar jaartjes achteruit en beginnen bij de meisjesfiets. Hoe jonger of kleiner het kind, dat voor de keuze van een fiets staat, hoe belangrijker de kwestie van ‘mooi zijn’ is. Hoe ouder het kind, hoe meer er op de praktische waarde wordt gelet. Bij volwassen damesfietsen speelt de esthetiek nog maar een beperkte rol.

Damesfietsen

Doeleinden voor de damesfiets en het passende model daarbij

De woon- werk fiets
De bent de auto beu en er ligt prima infrastructuur om sneller en vooral gezonder naar je werk te komen. Daarnaast moet de afstand wel te behappen zijn.
o Sportieve fiets
Goede optie, goede lichamelijke beweging, maar je komt wel bezweet aan.
o E-bike, elektrische fiets
Ideaal eigenlijk vooral als je wat meer afstand moet overbruggen.
o Sjeesfiets, speedbike of pedelec
Met een te behalen snelheid van 45 km/uur praat je al over serieuze pendelafstanden. Deze fietsen zijn wel duur.
Woonverkeer
Dit soort fietsen gebruik je voor al het korte werk, zoals boodschappen, naar de sportclub, school, schoolkinderen wegbrengen of gezellig even de stad in. Dit zijn vooral praktische fietsen, niet te complex, stevig en handig.
o Stadsfiets
Dit zijn de normale fietsen, zoals de meesten onder ons gewend zijn. Geen of hooguit drie versnellingen, degelijke remmen, goed licht, bagagedrager achter, kettingkast en jasbeschermer en zelfs geschikt om iemand achterop mee te nemen.
o Transportfiets
Dit is een stadsfiets met twee belangrijke verschillen: ze hebben meestal een lage instap en zijn voorzien van een voordrager, een extra mogelijkheid tot vervoer van bagage.
• Schoolfiets
Hier maken we een onderscheid:
• Om naar school te fietsen
o Stadsfiets
o Transportfiets
o Omafiets
o Tweedehandsfiets
• Om kinderen naar school te brengen
o Stadsfiets
o Transportfiets
o Bakfiets
o Fiets met fietskar
• Sportieve interesse
Fietsen is een goede manier iets aan je conditie te doen en dat kan op diverse soorten.
o Racefiets
Lichtgewicht fiets met derailleurversnellingen. Vrij kwetsbaar en onderhoudsgevoelig
o Mountainbike
Lekker raggen op onverharde paden in bossen en op de heide.

Naast deze meer inspannende activiteiten kun je natuurlijk ook kiezen voor heerlijke toertochtjes door het landschap, thuis of op vakantie.
o Sportieve fiets
Deze zit een beetje tussen de degelijke stadsfiets en de racefiets in
o Elektrische fiets
Deze biedt de mogelijkheid met niet al te veel inspanning toch hele leuke afstanden af te leggen. Uiteraard moet je dan wel letten op de actieradius van de e-fiets.

Als je dan eindelijk precies weet wat voor een soort damesfiets je wilt kopen, dan hoef je alleen nog maar uit het beschikbare assortiment, in de fietsenzaak of online, de leukste uit te kiezen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader